Птичият грип, войната в Украйна и поскъпването на фуражите са сред

...
Птичият грип, войната в Украйна и поскъпването на фуражите са сред
Коментари Харесай

Стана ясно кое е довело до рекордното поскъпване на яйцата

Птичият грип, войната в Украйна и повишаването на фуражите са измежду главните причини за незапомненото повишаване на яйцата в последно време.

Според данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите, за времето от януари 2022 г. досега средното поскъпване на яйцата у нас е 76%, само че се оказва, че то е почти толкоз и в цяла Европа. В някои страни даже надминава 100%, заяви ръководителят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов.

В момента по магазините няма яйца под 50 стотинки за бройка, без значение дали са огромни, или дребни, дали са родно произвеждане и от коя страна са импортирани. На едро цената от началото на годината твърдо е 40 стотинки.

На нашия пазар се внасят основно яйца от Полша, но в момента има и румънски, германски, унгарски и чешки, макар и в по-малки количества. Обикновено този импорт се прави от огромните търговски вериги, само че става дума за единични количества, най-вече бели яйца, които се търсят по-малко от българския консуматор, без значение че са малко по-евтини, написа " 24 часа ".

На българския пазар родното произвеждане постоянно през последните години е било към 55%, а вносното – 45%.

Макар че публични данни за 2022 година към момента няма, българското произвеждане очевидно е повишило каузи си. Причината е, че полските яйца, които бяха преобладаващи измежду вносната продукция, през 2022 година се изнасят най-вече за Украйна, тъй като войната там е унищожила доста птицеферми.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР